AURA NEGATIF


Sudah sekian lama blog ini saya tinggalkan tidak berkemaskini, sibuk sikit dengan kerja-kerja dipejabat dan segala macam seminar, semua yang saya hadiri berkaitan perkahwinan, rumahtangga, literasi undang-undang. Sedikit sebanyak dapat menambah ilmu tentang alam rumahtangga yang penuh cabaran ni. hehe

Cabaran di pejabat pulak satu macam, bukan sekadar kerja yang banyak sahaja, malah kita berhadapan dengan pelbagai aura dari teman-teman sepejabat, kalau positif auranya, alhamdulillah. Kalau negatif auranya, itu yang saya paling takutkan, kerana saya bukan insan mulia yang mampu bertahan untuk berkata TIDAK kepada gosip. Itu adalah suatu yang saya perlu baiki dalam diri. Kadang-kadang bila teman-teman bercerita dan mengadu tentang hal itu dan ini, kita juga terasa ingin mengadu, cerminan diri kan? teman adalah cermin diri kita. 

Nak lawan nafsu untuk menolak sepenuhnya umpatan, gosip, kemeluatan yang dihamburkan tu, satu perkara sukar sangat bagi saya. Dalam menjaga hati teman, kita juga terjerumus ke lembah yang dimurkai Allah, bagaimana agaknya untuk kita tangani masalah ni ye? huhu


Kalaula boleh letak tulisan camni suruh jangan ajak saya mengumpat, neraka tu panas kat SANA, kan bagus... kita bukanlah yang terbaik, tetapi kita sama-sama cuba wujudkan satu suasana kasih sayang even stress macam manapun, paksa diri, lama-lama jadi satu suasana yang lebih suci dan murni, insya-Allah. Kalau boleh diaplikasikan ramai-ramai, tambah-tambah bersama teman-teman lagi mantap kita punya hati... 

Buat benda baik ni, kalau secara berjemaah, kekuatan itu akan hadir, insya-Allah... Sekadar muhasabah dirikan... hmmmm~ yang penting S.M.I.L.E untuk setiap masalah...◕‿◕

11 sahabat yang tersenyum !:

LYAfrina said...

btl tu..kt ni hnya manusia biasa..adakanya xleh lps drp pkara2 itu... apa y pting kna kuatkn hati kt..

happy eim said...

yg penting senyum..

ujian buat kita kuatkan...^^

Karukord Jagau's said...

di pejabat kalau staff terlalu ramai mmg mcm2 adaaa.....

boleh jadi fenin2 woooo...

di pejabat saya lebih senang dok diam2 amek kertas dan pen...conteng3 kertas.....tup tap idea mari.....pe lagi....up date blog laaaa.....heheheee

norhidana said...

heehehhe kadang tu godaan nyer terlalu kuat utk kite tolak... takpe2 pelan2 kayuh....

ainnoraini said...

sabar dan ceria...
dan senyum-senyum selalu...

MamaEma said...

akak senyum di sini..dgn hati yang entah kenapa rasa berdebar sangat

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

Karukord Jagau's : kan best kalau boleh coneng-conteng dan dapat idea, kadang-kadang macam-macam nak dikongsi, tapi bila klik button new post tu je, terus kelu.. hehe

O CIKTEDDY said...

yup cik setuju..betol3 !

kay_are said...

memang ade masalah gak ni tapi still senyum je.. paling penting, kne positif kan? =)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

kekadang susah nak elak.. kang kita tegur direct.. nnt..dia plak bermasam muka ngan kita.. xtau nak tegur camne..supaya dia x ajak kita mengumpat..

mujurlah kat opis ni..moon sorg je pompuan.. so... xde laa gosip2, mengumpat ni kan...

alhamdulillah..

Deru Ombak said...

Salam smile..

Jangan kerana untuk menjaga hati kawan, kita bersekongkol.. Takut dengan Allah atau takut hilang kawan?

Pegang satu perinsip supaya kawan2 segan dengan kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 entry terbaru | S.M.I.L.E |